Login of Registreer en krijg snel en eenvoudig toegang tot onze prijsaanvragen, aanbestedingen en marktverkenningen.

Stedelijk Lyceum Topsport
Stedelijk Lyceum Topsport
Stedelijk Lyceum Topsport
Stedelijk Lyceum Topsport
Stedelijk Lyceum Topsport
Stedelijk Lyceum Topsport
Stedelijk Lyceum Topsport
Stedelijk Lyceum Topsport
Stedelijk Lyceum Topsport
Stedelijk Lyceum Topsport
Stedelijk Lyceum Topsport
Werf Topsportschool
Werf Topsportschool
Werf Topsportschool
Werf Topsportschool
Werf Topsportschool
Werf Topsportschool
Werffase topsportschool
Werffase topsportschool
Werffase topsportschool
Werffase topsportschool
Werffase topsportschool
Werffase topsportschool
Werffase topsportschool
Werf topsportschool
Ingang school topsportschool
Ingang sporthal topsportschool
Cafetaria topsportschool
Patio topsportschool
Sporthal topsportschool

Topsportschool

Beschrijving

Centraal in het Fort VI is de nieuwe Topsportschool van Antwerpen ingeplant. Het passiefgebouw, dat een schoolgedeelte en uitgebreide sportinfrastructuur omvat, biedt plaats aan ongeveer 200 leerlingen.

Doordacht ontwerp

Het ambitieuze programma en de centrale positie in een groene site vroeg om een doordacht ontwerp. Via een Open Oproep van de Vlaamse Bouwmeester werd gekozen voor het ontwerp van Compagnie O Architecten. Het architectenbureau ontwierp een gebouw van 5600 m² met een betonnen sokkel; de sportfaciliteiten met  daarop een vlakke schijf; de topsportschool.

- In de betonnen sokkel van het gebouw is de sporthal, de judo- en taekwondo zaal en de bijhorende ruimtes zoals fitness en refter ondergebracht. Het zijn eerder gesloten, afgeschermde ruimtes uit beton, waar de topsporters zich helemaal kunnen focussen op hun atletische prestaties. De sokkel is 8,5 m hoog en ongeveer 54 x 57 m breed en werd ter plaatse gestort, een technische uitdaging. De schuine wanden ‘in groen beton’ worden overgelaten aan de natuur zodat mossen en planten er kunnen groeien.

- In de bovenste schijf bevinden zich de leslokalen van de school achter een volledig, verdiepingshoge beglaasde gevel met centraal in de schijf een patio. De wijzigende samenstelling van het glas zorgt voor een variërende gevel, soms licht transparant tot volledig spiegelend. De schijf bestaat uit een ‘lichte’ staalstructuur met een lengte van 50 m.

Bouw met uitdagingen

In opdracht van AG Stedelijk Onderwijs stond AG VESPA als gedelegeerd bouwheer in voor de volledige projectbegeleiding. Het uitgebreide sport- en schoolprogramma en de complexe randvoorwaarden zoals de hoge grondwaterstand, de donkere corridor voor vleermuizen en het militair erfgoed vroegen om een uitgebreid vergunningstraject en permanent overleg met vele instanties.

In februari 2014 werden de werken opgestart door algemeen aannemer Democo.

De topsportschool heeft verrassende materialen en kleuren, zoals geglazuurde groene tegelpannen in de spelersgang, roze kleedkamers en gele sanitaire ruimtes.

Duurzame infrastructuur

De school is volgens de passiefhuisstandaard gebouwd en zeer energiezuinig. Er wordt ingezet op regenwaterrecuperatie, warmterecuperatie uit het afgevoerde douchewater en energiezuinige verlichting. De beglazing is driedubbel. Op de luifel van de overdekte speelplaats zijn zonnepanelen geplaatst. Met de nieuwe Topsportschool investeert Antwerpen verder in een duurzame scholeninfrastructuur.

 

Status
gerealiseerd - publieke gebouwen - Wilrijk (2610)
Partners

AG Stedelijk onderwijs

Bedrijfseenheid Cultuur

Sport & Jeugd

Architect

Compagnie-O. architecten

Adres

Fort VI - Edegemsesteenweg 100
2610 Wilrijk

Projectkost

€ 13.269.718,97