Smaakhaven

Over
info left

Waarom dit project?

De Smaakhaven is een nieuwe toeristische plek waar je Vlaanderen culinair kan beleven en mee vorm geven. Het idee werd in 2019 opgetekend door de leden van de Flanders Food Faculty, een professionele netwerkorganisatie van 20 captains of gastronomy. Dit uit overtuiging dat een nieuwe hefboom noodzakelijk is om Vlaanderen sterker internationaal te profileren als toeristische culinaire bestemming. De ontwikkeling van deze nieuwe toeristische hefboom werd vervolgens opgenomen in de beleidsnota toerisme 2019-2024. In de strategie van Toerisme Vlaanderen, Flora et Labora, werd het Vlaams culinair centrum opgenomen als pilootproject binnen het thema ‘Culinair erfgoed en toekomst’.

De huisvesting in de voormalige gebouwen van het Loodswezen in Antwerpen, is verantwoord door hun centrale ligging in Vlaanderen, de opportuniteit van een uitstekende locatie en de herbestemming van een beschermd monument.

Wat gebeurt er?

Het Loodswezengebouw en de Boeienloods worden gerestaureerd en herbestemd tot een Vlaams Culinair Centrum, de Smaakhaven.  

Toerisme Vlaanderen en AG Vespa werken samen om een programma te realiseren dat bijdraagt aan de ontwikkeling van een toekomstbestendig culinair centrum. De Smaakhaven wordt dé thuishaven van gastronomisch Vlaanderen voor de promotie en ondersteuning van onze eetcultuur. De Smaakhaven zet in op verbinding tussen de verschillende doelgroepen, disciplines en activiteiten die betrokken zijn met onze lokale, Vlaamse eetcultuur.

De ambitie is om het Loodswezengebouw en de Boeienloods te herontwikkelen volgens een architecturaal, historisch, flexibel en duurzaam concept. De uitdaging is om binnen deze specifieke, historisch waardevolle context, een ontwikkeling te realiseren die de gebouwen meenemen in de toekomst en hen de uitstraling te geven die men van een Vlaams culinair centrum verwacht.

Momenteel loopt de aanstellingsprocedure voor het ontwerpteam waarna de studie- en ontwerpfase aanvangt. De start van de werken is gepland in 2027. De opening van de Smaakhaven is voorzien in 2030.

Meer informatie vind je op de website van Toerisme Vlaanderen.

 

info right
info-right-fields
Rol AG Vespa
Partners
Toerisme Vlaanderen
Subsidies

Vlaamse overheid

Adres
Tavernierkaai 3 en 5
2000 Antwerpen
Status
In realisatie

Gerelateerd

Toekomstige ligweide Loodswezensite © Bureau Bas Smets
Nieuws

Definitief ontwerp voor gebiedsontwikkeling Loodswezensite

Het college heeft het definitieve ontwerp voor de heraanleg van de Loodswezensite goedgekeurd. Als alles vlot verloopt starten de werken aan het openbaar domein daar in het najaar van 2024.

Een stukje Scheldekaaien voor de heraanleg
Project

Scheldekaaien

Publieke ruimte, Gebiedsontwikkeling

De Scheldekaaien zijn een strook van 6,7 kilometer van het Droogdokkeneiland in het noorden tot Blue Gate Antwerp in het zuiden. De volgende jaren veranderen ze grondig van uitzicht.

Toekomstbeeld heraanleg Loodswezensite © Bureau Bas Smets
Project

Bonapartedok en Loodswezen

Publieke ruimte, Gebiedsontwikkeling

De gebiedsontwikkeling rond de Loodswezensite aan de Scheldekaaien krijgt een nieuw gezicht.