Start werken nieuwe lokalen scouts en City Pirates Bouckenborghpark

De lokalen van voetbalclub City Pirates en scoutsgroep 4de Sint-Joris Meisjesgidsen aan en in het Bouckenborghpark in Merksem zijn verouderd en voldoen niet meer aan de hedendaagse vereisten. Daarom investeert stad Antwerpen in een nieuwbouw, naar ontwerp van Karuur architecten, voor een totaalbudget van meer dan 5,6 miljoen euro. De afbraakwerken zijn vandaag gestart, en als alles volgens plan verloopt kunnen beide verenigingen eind 2025 hun intrek nemen in hun gloednieuwe gedeelde gebouw.

Het Bouckenborghpark is een van de groene longen van Merksem en ook een plek waar heel wat kinderen en jongeren hun vrije tijd doorbrengen. Zo zijn niet alleen de jeugddienst van Merksem en het jongerencentrum Bouckenborgh hier te vinden, maar huisvest het park ook scoutsgroep 4de Sint-Joris Meisjesgidsen, en ligt aan de noordkant een jeugdcomplex van de bekende voetbalclub City Pirates. De huidige scoutslokalen en de accommodatie van de voetbalclub zijn echter sterk verouderd.

toekomstbeeld van nieuwbouw met gelijkvloers en eerste verdieping
rechts van tekst
content

Duurzaamheid troef met gedeelde nieuwbouw

Daarom investeert de stad nu in een volledig nieuw gedeeld gebouw, met zowel nieuwe lokalen voor de scouts als kleedkamers en een cafetaria voor de voetbalclub. Sporting A investeert 3 miljoen euro, Jeugd 2,5 miljoen euro en AG Vespa 150.000 euro. Het gaat dus om een totaalbudget van meer dan 5,6 miljoen.

Het gedeeld gebruik van het gebouw mag letterlijk worden genomen. Zo zal City Pirates, als sociaal bewogen club, de gelauwerde sociale werking met onder andere huiswerkbegeleiding ook in de scoutslokalen kunnen organiseren. 

De nieuwbouw komt op de locatie van de huidige gebouwen van de City Pirates. De plek van het oude scoutsgebouw naast het parkkasteel zal niet opnieuw bebouwd worden, maar na de werken terug integraal deel uitmaken van het park. 
 

toekomstbeeld van nieuwbouw met gelijkvloers en eerste verdieping
links naast tekst
content

Verwacht einde tegen eind 2025

Na heel wat voorbereidende werken startte de aannemer vandaag met de eerste afbraakwerken. Die werden door alle betrokken partners symbolisch ingezet tijdens een officieel afbraakmoment. 

Tegen midden september moeten de afbraakwerken achter de rug zijn zodat de gloednieuwe constructie echt vorm kan beginnen krijgen. Als alles volgens planning verloopt zouden de voetbalclub en scoutsgroep eind 2025 hun intrek in het gebouw kunnen nemen. 

Tijdens de werkzaamheden maakt City Pirates gebruik van tijdelijke infrastructuur. De scoutsgroep is deels verhuisd naar een andere locatie. Hun oude gebouw doet nog even dienst als stockageplaats. Op die manier ondervinden alle gebruikers zo weinig mogelijk hinder van de werken.
 

Gerelateerd

renderafbeelding zijgevel, zicht vanaf voetbalplein
Project

Lokalen voor scouts en voetbalclub in Bouckenborghpark

Publieke gebouwen

We bouwen voor scoutsgroep 4de Sint-Joris Meisjesgidsen en voetbalvereniging City Pirates in en aan het Bouckenborghpark in Merksem nieuwe lokalen en slopen de oude gebouwen. De werken starten midden 2024.