Start restauratie vijf droogdokken Droogdokkensite

De werken voor de eerste fase van de herontwikkeling van de Droogdokkensite op Het Eilandje zijn gestart, met de restauratie van vijf van de droogdokken. In het voorjaar volgen het pomphuis en de gebouwen voor jeugdwerking. In het masterplan van de Droogdokkensite wordt de unieke site aan de Scheldekaaien omgevormd tot één grote publieke maritieme belevingssite.

De Droogdokkensite, aan de noordwestelijke kant van het Kattendijkdok, bestaat uit een uniek landschap aan de Schelde met bijzonder industrieel en bouwkundig erfgoed. Naast de negen historische, beschermde droogdokken omvat het twee grote gebouwenclusters, enkele kleinere verspreide bijgebouwen en twee pomphuizen.

Om de historische locatie tot een maritieme belevingssite om te vormen is een masterplan opgemaakt. Om dat masterplan te concretiseren ging AG Vespa op zoek naar aannemers voor de restauratie van een deel van de droogdokken. De eerste aannemer is nu gestart met de restauratiewerken van vijf van de droogdokken. Het gaat over droogdokken 1 tot en met 4, en droogdok 6. Ook vult hij een deel van de ondergrondse leidingen op. De werken nemen 1,5 jaar in beslag en zijn als alles volgens plan verloopt klaar in het voorjaar van 2026.

Restauratie vijf droogdokken

De vijf droogdokken krijgen een grondige opknapbeurt:

  • Droogdokken 1, 2 en 3: de aannemer verwijdert de deuren van deze permanent natte dokken en restaureert alles boven de waterlijn. Daarbij reinigt en herstelt hij de te behouden natuursteen.
  • Droogdok 4: dit dok blijft in dienst als werkend dok om schepen uit de maritieme collectie (o.a. van het MAS en maritieme vzw’s) te herstellen. Het wordt volledig gerestaureerd en krijgt ook een nieuwe dokdeur.
  • Droogdok 6: dit dok wordt gerestaureerd zodat het in de toekomst als evenementendok gebruikt kan worden. Om de veiligheid in het latere evenementendok te garanderen wordt ook een permanent schot geplaatst ter hoogte van Kattendijkdok.
  • Tenslotte wordt ook een deel van de ondergrondse leidingen, tussen het pomphuis 1 en droogdok 4, opgevuld om latere verzakkingen te voorkomen.

In het voorjaar van 2025 start ook de werf aan pomphuis 1 en aan de delen op de site die voor jeugdwerking bestemd zijn. Daarbij hoort het gedeeltelijk slopen van de aanpalende gebouwen, zodat de sierlijk uitgewerkte gevels van het historische pomphuis uit 1895 opnieuw zichtbaar worden. De jeugdwerking wordt ondergebracht in een compact nieuwbouwvolume en in de bestaande grote hal die gerenoveerd wordt met behoud van het industriële karakter.

Vlaamse subsidies

Voor de restauratie van de droogdokken en het pomphuis kende de Vlaamse regering een subsidie toe van maximum 5 miljoen euro.

Gerelateerd

Historisch pomphuis op de Droogdokkensite
Nieuws

Aannemers gezocht voor Maritieme belevingssite op de Droogdokkensite

Om van de historische Droogdokkensite een Maritieme belevingssite maken gaan we nu op zoek naar aannemers voor de restauratie van het pomphuis en een deel van de droogdokken.

Zicht op de Droogdokkensite ©Seppe Koop
Nieuws

Masterplan Droogdokkensite goedgekeurd

Scheldekaaien

Het masterplan voor de Droogdokkensite aan de Antwerpse Scheldekaaien is goedgekeurd. Hiermee worden de ambities voor de ontwikkeling van de unieke site tot één grote publieke maritieme belevingssite vastgelegd. 

Zicht op de Droogdokkensite ©Seppe Koop
Nieuws

Ontwerpteam geselecteerd voor Droogdokkensite

Scheldekaaien

Er is een ontwerpteam gekozen voor de herontwikkeling van de Droogdokkensite. Het gaat om een multidisciplinair team onder leiding van het Rotterdams architectenbureau Atelier Kempe Thill.