Login of Registreer en krijg snel en eenvoudig toegang tot onze prijsaanvragen, aanbestedingen en marktverkenningen.

Vlasmarkt - Gevel na renovatiewerken
Vlasmarkt - traphal
Vlasmarkt - handelspand gelijkvloers
Vlasmarkt - handelspand gelijkvloers
Vlasmarkt - leefruimte
Vlasmarkt - wintertuin
Vlasmarkt - leefruimte dakappartement
Vlasmarkt - badkamer
Vlasmarkt 26-30
Vlasmarkt 26-30
Vlasmarkt 26-30
Vlasmarkt 26-30
Vlasmarkt 26-30
Vlasmarkt 26-30
Tijdens de werken
Tijdens de werken
Render achtergevel
Voorgevel voor de werken
Voor de werken
Voor de werken
Vlasmarkt 26-30: Voor de werken
Voor de werken
Voor de werken
Voor de werken

Vlasmarkt

Beschrijving

AG VESPA renoveerde de Vlasmarkt 26-30 tot 2 handelspanden op het gelijkvloers en 3 appartementen op de bovenliggende verdiepingen.  Hiermee investeren we in de opwaardering van historisch patrimonium én wonen boven winkels.

Beschermd monument

Het neoclassicistisch gebouw dateert uit 1887 en is beschermd als monument. Het pand is gelegen in het middeleeuwse stadsgedeelte. Het werd oorspronkelijk gebouwd met als functie de 'Stedelijke Kindertuin nr. 7'. De 16de-eeuwse achtergebouwen aan de binnenplaats zijn wellicht overblijfselen van de 'Oude Munte', een refugiehuis van de Gentse Sint-Baafsabdij. De oudste delen zijn sinds 1976 beschermd als monument, in 1981 werd de bescherming uitgebreid tot het volledige complex.

Renovatie

De voorbouw aan de Vlasmarkt 26 en 30, in eigendom van AG VESPA, is volledig gerenoveerd. Het achterliggende gebouw met centrale binnenplaats (huisnummer 28) blijft in erfpacht voor de vzw Griekse Gemeenschap Antwerpen - Grieks Zeemanshuis

Een volledige technische renovatie en een herindeling van de voorbouw was nodig om het pand geschikt te maken voor bewoning en het een upgrade te geven naar alle hedendaags comfort.

Atelier bellevue was architect van de renovatiewerken. Er werd respectvol omgegaan met het historische karakter van het gebouw. Waar een agressieve verbouwing uit de jaren ’80 de bijna volledige kaalslag van de originele binnenmuren en één trap tot gevolg had, zet het nieuwe ontwerp opnieuw in op een plan met kamers, naar oorspronkelijke plantypologie. Hierdoor krijgt het interieur een hedendaagse vertaling van de originele sfeer van het dubbelhuis. Ook de gevel van het gebouw werd grotendeels gerenoveerd. Het houten schrijnwerk is hersteld of vervangen naar origineel model.

Wonen boven winkels

Door deze renovatie versterken twee mooie handelspanden met grote vitrines en karakteristieke hoge plafonds de Vlasmarkt als winkelstraat. De bovenliggende appartementen genieten van een centrale ligging in de historische binnenstad en hebben elk een buitenruimte in de vorm van een patio, wintertuin en/of terras. Het dakappartement op de derde verdieping heeft een extra troef: een uniek uitzicht op de kathedraal.

Status
gerealiseerd - renovatie eigen gebouwen - Antwerpen (2000)
Architect

atelier bellevue

Adres

Vlasmarkt 26-30

2000 Antwerpen