Login of Registreer en krijg snel en eenvoudig toegang tot onze prijsaanvragen, aanbestedingen en marktverkenningen.

Toekomstige situatie   © Omgeving / VK Engineering
Presentatieplan openbaar domein Kempenstraat © Omgeving / VK Engineer
Toekomstige situatie openbaar domein Kempenstraat © Omgeving / VK Engineering
Huidige situatie openbaar domein Kempenstraat
Situering
Trambaan Kempenstraat © Omgeving / VK Engineering
Daktuin ondergrondse parking © Omgeving / VK Engineering

Openbaar domein Kempenstraat

Beschrijving

Een groene rand langs de dokken

Het openbaar domein (2,5 ha) rond de Kempenstraat aan het Kempisch dok en het Asiadok wordt heraangelegd met de komst van het nieuwe ziekenhuis ZNA Cadix. Het bestaat voornamelijk uit groenzones voor voetgangers en fietsers.

Waarom dit project?

Ziekenhuisnetwerk Antwerpen (ZNA) plant op het perceel tussen de Kempenstraat en de Noorderlaan een nieuwbouwziekenhuis met ziekenhuis- en complementaire functies en een ondergrondse parking. Bijkomend worden op dezelfde site nog twee woontorens gerealiseerd. Van zodra het nieuwe ziekenhuis er staat, wordt ook het openbaar domein tussen het ziekenhuis en de dokranden aangelegd.

Wat gebeurt er?

Het openbaar domein Kempenstraat strekt zich uit langsheen de dokken Kempisch dok en Asiadok. De oostelijke grens is bepaald door het Hardenvoortviaduct (de Noorderlaan) en in het westen geldt de Binnenvaartstraat als grens.

De toekomstige trambaan vormt de hoofdader doorheen het ontwerp en ligt net voor het ziekenhuis. Verder bestaat het openbaar domein uit een fietspad, verschillende fietsstallingen en groenzones met zitbanken tot aan de dokranden. Boven de ondergrondse parking van het ziekenhuis komt een ruime daktuin. De toegankelijkheid voor auto's wordt beperkt. Er is geen parkeermogelijkheid meer bovengronds en de rijweg dient enkel voor de in-en uitrit van de ondergrondse parking voor bezoekers, hulpdiensten en leveringen.

Wie werkt eraan mee?

AG VESPA coördineert de ontwikkeling van Kop Spoor Noord en legt het openbaar domein aan rond de Kempenstraat. Het ontwerp is van OMGEVING en VK Engineering. ZNA bouwt een nieuw ziekenhuis, ZNA Cadix. Noorderlijn is verantwoordelijk voor de werken aan de trambaan.

Tijdlijn

• Goedkeuring voorontwerp: juni 2017
• Goedkeuring definitief ontwerp: september 2017
• Start werken: najaar 2018 – voorjaar 2019

Status
Stadsproject - in voorbereiding - Antwerpen (2060)
Partners

ZNA

Noorderlijn

Architect

OMGEVING

VK Engineering

Adres

Tussen het Kempisch dok en Asiadok, het Hardenvoortviaduct (de Noorderlaan) en de Binnenvaartstraat