Login of Registreer en krijg snel en eenvoudig toegang tot onze prijsaanvragen, aanbestedingen en marktverkenningen.

Voorgevel na de restauratiewerken | Leysstraat 11
Leefruimte  | Leysstraat 11
Slaapkamer  | Leysstraat 11
Leefruimte | Leysstraat 11
Leefruimte - Leysstraat 11
Leefruimte - Leysstraat 11
Badkamer | Leysstraat 11
Balkon | Leysstraat 11
Balkon - Leysstraat 11
Balkon I Leysstraat 11
Traphal I Leysstraat 11
Traphal I Leysstraat 11
Terras | Leysstraat 11
Terras I Leysstraat 11
Keuken  | Leysstraat 11
Eetruimte met mezzanine  | Leysstraat 11
Eetkamer - keuken I Leysstraat 11
Leefruimte | Leysstraat 11
Leefruimte - eetruimte I Leysstraat 11
Badkamer I Leysstraat 11
Tijdens de werken |  Leysstraat 7-15
Tijdens de werken |  Leysstraat 7-15
Tijdens de werken |  Leysstraat 7-15
Tijdens de werken |  Leysstraat 7-15
Tijdens de werken |  Leysstraat 7-15
Voorgevel I Leysstraat 7-15
Voorgevel Leysstraat 7-15 tijdens werken
Voor de renovatie - Leysstraat 7-15
Voor de renovatie - Leysstraat 7-15
Voor de renovatie - Leysstraat 7-15
Voor de renovatie - Leysstraat 7-15
Voor de renovatie - Leysstraat 7-15
Voor de renovatie - Leysstraat 7-15

Leysstraat

Beschrijving

AG VESPA renoveerde en restaureerde de monumentale gebouwen in de Leysstraat 7-15. De bovenste verdiepingen zijn heringericht tot acht unieke huurappartementen. De stad Antwerpen en AG VESPA willen hiermee leegstand boven winkels aanpakken en wonen boven winkels stimuleren.

Een beschermd moment

De Leysstraat vormt de verbinding tussen de Meir en De Keyserlei. Na verbreding van de Leysstraat in 1898 werden aan beide zijden van de straat de huidige statige gebouwen opgetrokken. De gevels en de daken zijn in 1971 als monument beschermd.

Restauratie- en renovatieproject

De gebouwen van de Leysstraat 7-15 kwamen in 2010 in handen van AG VESPA, nadat ze sinds 1898 in eigendom van de stad waren. Het gelijkvloers wordt tot op vandaag verhuurd als winkels. De bovenliggende verdiepingen stonden al sinds de jaren 90 voornamelijk leeg.

AG VESPA stelde Bovenbouw Architectuur in samenwerking met Barbara Van der Wee aan voor een totale restauratie en renovatie. Het ontwerp is geïnspireerd door de typische 19e eeuwse architectuur. Zowel de indeling, materialen als kleurenkeuze houden rekening met kansen en uitdagingen van de verschillende ruimtes.

Karaktervolle details

De appartementen hebben 1 of 2 slaapkamers en variëren in oppervlakte tussen 101 en 120 m². Hoewel er een zekere gelijkvormigheid bestaat, zijn de verschillen aangegrepen om elk appartement een eigen karakter te geven. Schoorsteenmantels, cassetteplafonds en erkers zorgen voor specifieke details.

Levendige voorgevel

De voorgevels zijn in hun oorspronkelijke staat hersteld. Doordat de leefruimtes van de meeste appartementen zich langs de voorzijde situeren, krijgt de Meir ’s avonds een levendige gevel. De grandeur van de voorste ruimtes is intact gelaten: schouwen, plafonds en schrijnwerk zijn hier met extra zorg behandeld. De achterste ruimtes zijn intensiever verbouwd. Slaapkamers, badkamers en technische ruimtes krijgen hier hun plaats.

Op de derde en de bovenste verdiepingen heeft de voorgevel geen balkons. Vandaar dat de woningen daar als doorzonappartementen zijn opgevat. In en op de achterbouwen sluiten terrassen aan op de leefruimtes.

Kwalitatieve materialen

Ook voor de materiaal- en kleurenkeuze zijn de architecten op zoek gegaan naar een overlapping tussen wat vandaag als smaakvol wordt beschouwd en wat ooit als burgerlijke klasse werd gezien. Zo is voornamelijk met lichte kleuren gewerkt, af en toe zorgen ook zwaardere kleuren voor tegengewicht. Voor de vloeren zijn parket en tegels gebruikt en voor het vast meubilair gebeitste fineer en geoliede mdf.

De bestaande marmeren schouwen zijn behouden. Het gebruik van marmer is verdergezet in doorkijkopeningen, doorgangen en tabletten.

Zo werd een beschermd monument vertaald naar onze tijd.

Status
gerealiseerd - renovatie eigen gebouwen - Antwerpen (2000)
Architect

Bovenbouw Architectuur & Barbara Van der Wee

Adres

Leysstraat 7-15
2000 Antwerpen