Login of Registreer en krijg snel en eenvoudig toegang tot onze prijsaanvragen, aanbestedingen en marktverkenningen.

Handelsbeurs
Handelsbeurs
Handelsbeurs
Handelsbeurs
Handelsbeurs
Handelsbeurs
Handelsbeurs
Schippersbeurs
Schippersbeurs

Handelsbeurs

Beschrijving

Historiek

Tijdens de 16de eeuw was de Antwerpse Handelsbeurs 'de moeder van alle beurzen'. Ze brandde 2 keer volledig  af en werd elke keer heropgebouwd.

De Handelsbeurs, in het centrum van de stad, was jarenlang een publieke ontmoetingsplek, bekend om haar monumentale doorsteek tussen de Lange Nieuwstraat en de Meir.

Eind jaren 90 werd de Handels-en Schippersbeurs om veiligheidsredenen gesloten. Ook de aanpalende gebouwen in de Lange Nieuwstraat 20-22-24 kwamen leeg te staan toen de dienst Bevolking verhuisde.

De stad besloot de gebouwen aan de Lange Nieuwstraat 20-22-24 te verkopen en koppelde daaraan de restauratie en herbestemming van de beide beurzen.

In de zomer van 2003 lanceerde AG VESPA een open oproep naar potentiële ontwikkelaars. Het voorstel van Mopro Invest nv voldeed aan de door het college vooropgestelde doelstellingen. Na het voeren van verdere onderhandelingen kwam een verkoopovereenkomst voor de Lange Nieuwstraat 20-22-24 en een erfpachtovereenkomst voor de Handels- en Schippersbeurs tot stand. Omwille van de financiële crisis liep het project vertraging op. De overeenkomsten werden vernieuwd en in april 2015 werd een uitvoerbare stedenbouwkundige vergunning bekomen.

Het project

Het project Handelsbeurs voorziet in de Lange Nieuwstraat 20-22-24 een vijfsterrenhotel. Na renovatie wordt de Handelsbeurs op het gelijkvloers een publieke doorgangs- en ontmoetingsruimte waar evenementen georganiseerd kunnen worden en krijgt ze op haar verdiepingen plaats voor vergader- en seminarieruimten. De Schippersbeurs wordt een restaurant met een all-weatherterras in de Handelsbeurs.

Onder de Handelsbeurs en het hotel wordt een nieuwbouwparking voor ongeveer 293 auto’s en 125 fietsen gerealiseerd, te bereiken via de in-en uitrit aan de Sint-Katelijnevest 55.

Na archeologisch onderzoek startten in mei 2016 de renovatiewerken aan de Handelsbeurs-en Schippersbeurs. Het einde van de werken  wordt verwacht tegen eind 2018. De gloednieuwe parking en de Handels- en Schippersbeurs zijn vanaf dan toegankelijk voor het grote publiek. Het geplande hotel opent haar deuren in 2019.

Partners

Handelsbeurs Antwerpen nv
Het project wordt gerealiseerd door de nv Handelsbeurs Antwerpen (voordien Mopro Invest III nv). De nv Handelsbeurs Antwerpen heeft zowel publieke als private aandeelhouders. De Vlaamse Erfgoedkluis nv en AG VESPA zijn de publieke partners. De private partners zijn De Sax bvba, Diepensteyn nv en Denys Global nv. KBC besloot om dit project mee te financieren en maakt dit met de bovenstaande Vlaamse publieke en private partners mogelijk.

Uitvoerders

Exploitanten
Het hotel in de Lange Nieuwstraat wordt een vijfsterrenhotel  met 138 kamers van de wereldwijde keten Marriott. In Antwerpen plant Marriott een Autograph hotel. Het hotel zal uitgebaat worden door het Nederlandse investerings-, ontwikkelings- en managementbedrijf Borealis Hotel Group.

De Handelsbeurs wordt gerenoveerd en zal, net zoals in het verleden, terug zijn publieke functie bekleden. Het gelijkvloers wordt opnieuw een doorgangs- en ontmoetingsruimte waar evenementen in een uniek kader kunnen plaatsvinden.

De Schippersbeurs wordt een restaurant met authentieke mozaïekvloeren en prachtige koepels en een all-weatherterras in de Handelsbeurs. J&M Catering Services zal de uitbating verzorgen.

Onder de Handelsbeurs en het hotel wordt een nieuwbouwparking voor ongeveer 293 auto’s en 127 fietsen gerealiseerd. Q-Park zal die parking uitbaten.

Architect

Architect, aannemer en gedelegeerd bouwheer
Het architectenbureau ELD Partnership en de aannemer Denys werken tijdens de komende maanden intensief samen onder leiding van Orientes, die als gedelegeerd bouwheer werd aangesteld om de nv Handelsbeurs Antwerpen bij te staan in de complexe realisatie van dit renovatie-, restauratie- en nieuwbouwproject in het hart van Antwerpen.

Adres

Twaalfmaandenstraat 1 en Israëlietenstraat 5 (Handels-en Schippersbeurs) 2000 Antwerpen
Lange Nieuwstraat 20-22-24 2000 Antwerpen