Login of Registreer en krijg snel en eenvoudig toegang tot onze prijsaanvragen, aanbestedingen en marktverkenningen.

Grote Markt 5
Grote Markt 5
Voorgevel Grote  Markt 5

Grote Markt

Beschrijving

Het pand is gelegen aan de Grote Markt naast het stadhuis. Het huis dateert van 1579 terwijl de gevel in 1907 is gerestaureerd naar ontwerp van L. Blomme. Het voormalig ambachtshuis 'de Mouwe', 'de gulde Mouwe' of 'het Cuypershuys', kamer van het Kuipersambacht, is vandaag vooral bekend als café Den Bengel. De natuurstenen renaissancegevel is afgewerkt in een krulvormige top waarvan de contour bezet is met obelisken. Dit gildenhuis is opgenomen op de inventarislijst van Onroerend Erfgoed Vlaanderen en is een erkend monument.

In het kader van eigenaaronderhoud zijn in 2013 de ramen aan de voorgevel onderworpen aan een periodieke onderhoudsbeurt. Het glas in lood is hersteld en de raamkaders zijn opnieuw geschilderd.

Om het gebouw energiezuiniger te maken, werd ook onderzocht of een toepassing van dubbele beglazing mogelijk was. Er werd geopteerd om ruiten op tochtstrips achter de lodenbeglazing te plaatsen en de luchtlekken van de oude raamkaders te verbeteren.Het resultaat is een elegante oplossing met respect voor de erfgoedwaarde van de façade. De oplossing toont aan dat er energiebesparende ingrepen mogelijk zijn aan monumenten.

Status
gerealiseerd - renovatie eigen gebouwen - Antwerpen (2000)
Adres

Grote Markt 5
2000 Antwerpen