Login of Registreer en krijg snel en eenvoudig toegang tot onze prijsaanvragen, aanbestedingen en marktverkenningen.

Het hoekgebouw van de Fierensblokken volgens het wedstrijdontwerp.
Het commerciële gelijkvloers van de Fierensblokken volgens het wedstrijdontwerp.
Het binnenhof van de Fierensblokken volgens het wedstrijdontwerp.
Een detail van het binnenhof van de Fierensblokken volgens het wedstrijdontwerp.
Een zicht van op een balkon van de Fierensblokken volgens het wedstrijdontwerp.
Het dakaanzicht van de Fierensblokken volgens het wedstrijdontwerp.
Een dakterras van de Fierensblokken volgens het wedstrijdontwerp.
De Fierensblokken zoals ze er vandaag uitzien.
Het Justus van Effencomplex in Rotterdam

Fierensblokken

Beschrijving

AG VESPA heeft Happel Cornelisse Verhoeven Architecten en Molenaar & Co Architecten aangesteld als architecten voor de renovatie en herinvulling van de Fierensblokken. Met hun voorstel willen ze het gebouw heropwaarderen met respect voor het bestaande complex. Het wedstrijdontwerp gaat uit van een mix van een 125-tal wooneenheden, commerciële ruimtes, een binnenhof met doorkijk naar de straat en daktuinen. De architecten gaan nu aan de slag om hun wedstrijdontwerp te verfijnen. In het najaar van 2017 wordt het definitieve ontwerp voorgesteld. AG VESPA staat in voor de renovatie en het beheer van het volledige project.

Mix van wooneenheden

Het wedstrijdontwerp toont aan dat er in de Fierensblokken plaats is voor een mix van woongelegenheid, zowel voor studio's met collectieve gedeeltes als voor appartementen met 1, 2 en 3 slaapkamer(s). In totaal past een 125-tal wooneenheden in de huidige gebouwen. De nieuwe indeling van de grondplannen laat de bestaande basisstructuur zoveel mogelijk intact. Het aantal wooneenheden vermindert van 194 naar een 125-tal, waardoor een gedeelte van de appartementen groter wordt (tot 120 m²).

Commerciële ruimtes als verbinding tussen straat en binnenhof

De commerciële ruimtes op het gelijkvloers van het grote Fierensblok worden zowel aan de straatzijde als aan de zijde van het binnenhof opengewerkt door middel van grote vitrines. Zo ontstaat er vanuit zowel het binnenhof als de straat een doorkijk.

Nieuw hoekgebouw

Op de hoek van de Nationalestraat en de Kronenburgstraat wordt het huidige hoekgebouw, dat geen onderdeel vormt van de Fierensblokken, afgebroken en vervangen door een nieuwbouw. Die nieuwbouw krijgt een eigen identiteit maar vindt qua proporties, kleur en detaillering zeer goed aansluiting bij de 2 naastliggende vleugels en de architectuur. Op het gelijkvloers komen commerciële ruimtes, daarboven appartementen.

Daktuinen

In hun wedstrijdontwerp voorzien de architecten in groen en dakterrassen op het dak van het grote Fierensblok. Er wordt gewerkt met open pergola's tussen de trapvolumes, en een gangpad aan de buitenrand van het dak. Zo ontstaan er 12 daktuinen, afgeboord met hagen.

Betaalbaar wonen

Alle wooneenheden worden betaalbare huurwoningen. De realisatie van een 125-tal goede, betaalbare huurwoningen komt tegemoet aan een van de meest prangende vragen op de huidige woningmarkt. De precieze uitwerking van betaalbaar wonen wordt verder onderzocht. Door in te zetten op verhuur, blijft AG VESPA ook eigenaar van de Fierensblokken.

Duurzaamheid

De gerenoveerde gebouwen zullen veel energiezuiniger zijn en gebruikmaken van hedendaagse en duurzame technieken. De architecten streven een duurzame renovatie na met als uitgangspunt het 'people planet profit principe'. Dat houdt in dat men niet afhankelijk is van dure installaties en complex onderhoud.

Ervaring

Eerder hebben de architecten een gelijkaardig project al succesvol afgerond, namelijk de restauratie en renovatie van het Justus van Effencomplex in Rotterdam. Dat complex, gebouwd in 1922, is een monument van de volkshuisvesting en is door zijn functie, architectuur, ruimtelijkheid en renovatieproblematiek erg gelijkaardig aan de Fierensblokken. De respectvolle aanpak van de architecten van het bestaande gebouw, de materialen, kleuren en gevels is ook de houding die gezocht wordt voor de Fierensblokken.

Geschiedenis

De Fierensblokken staan in de Sint-Andrieswijk. Het sociale woningcomplex werd gebouwd in 1938-1939 naar een ontwerp van architect Gustaaf Fierens. De Fierensblokken zijn zowat het laatst bewaarde voorbeeld van baksteenmodernisme in Antwerpen en waren zeer vooruitstrevend op het gebied van modern wooncomfort en gemeenschappelijke voorzieningen. Samen met het Tropisch Instituut zijn ze een voorbeeld van kwaliteitsvolle interbellumarchitectuur. De blokken staan nu al een aantal jaren leeg.

Timing

De architecten gaan nu aan de slag om hun wedstrijdontwerp te verfijnen. In het najaar van 2017 wordt het definitieve ontwerp voorgesteld. 

De werken zullen starten in het najaar van 2018.

 

Copyright beelden wedstrijdontwerp: Happel Cornelisse Verhoeven Architecten en Molenaar & Co Architecten

Copyright foto Fierensblokken: AG VESPA - Bart Gosselin

Copyright foto Justus van Effencomplex: BK visuals Bas Kooij

Status
in voorbereiding - woonprojecten
Architect

Happel Cornelisse Verhoeven Architecten

Molenaar & Co Architecten 

Adres

De Fierensblokken bestaan uit 2 gebouwen: het ene gebouw ligt tussen de Nationalestraat, Kronenburgstraat, Van Craesbeeckstraat en Willem Lepelstraat, het andere gebouw ligt aan de Van Craesbeeckstraat.