Login of Registreer en krijg snel en eenvoudig toegang tot onze prijsaanvragen, aanbestedingen en marktverkenningen.

Wedstrijdontwerp brandweervoorpost Wilrijk
Wedstrijdontwerp brandweervoorpost Wilrijk
Wedstrijdontwerp brandweervoorpost Wilrijk
Wedstrijdontwerp brandweervoorpost Wilrijk

Brandweervoorpost Wilrijk

Beschrijving

AG VESPA bouwt een nieuwe voorpost kazerne in Wilrijk voor de brandweer.

De brandweer herschikt en optimaliseert haar bestaande kazernes. De bouw van een nieuwe brandweervoorpost in Wilrijk moet bijdragen tot een gelijkwaardige dekking van de stad op vlak van interventietijd.

Het terrein is gelegen aan de Jules Moretuslei; nabij het kruispunt van de R11 met de Valkstraat.

Het architectenbureau ‘Happel Cornelisse Verhoeven architecten’ werd uitgeroepen als winnaar van een ontwerpwedstrijd. Het ontwerp kiest voor een herkenbaar functioneel gebouw. De gevel in rode baksteen refereert naar de industriële architectuur van brandweerkazernes van weleer maar vind je ook terug bij de huizen in de buurt. Grote ramen in de garage zorgen voor een transparante zichtrelatie met de wijk.

Veel aandacht gaat uit naar integratie van de specifieke typologische opbouw van een brandweerkazerne en een vlotte heldere circulatie. Het gelijkvloers met werkruimtes is functioneel en robuust uitgewerkt in beton. De bovengelegen verdiepingen met kantoorfunctie en de woonetage worden uitgevoerd in massief hout wat een meer huiselijk karakter creëert.

De nieuw brandweerkazerne trekt resoluut de kaart van een duurzaam gebouw, met optimaal gebruik van hernieuwbare energie dankzij zonneboiler, warmtepomp en PV panelen op het dak en technieken van grijswaterrecuperatie. 

 

Status
in realisatie - publieke gebouwen - Wilrijk (2610)
Partners

Brandweer

Architect

Happel Cornelisse Verhoeven architecten

Adres

Jules Moretuslei 150
2610 Wilrijk