Login of Registreer en krijg snel en eenvoudig toegang tot onze prijsaanvragen, aanbestedingen en marktverkenningen.

Presentatiebeeld wedstrijdontwerp Dierendonckblancke architecten
Presentatiebeeld wedstrijdontwerp Dierendonckblancke architecten
Presentatiebeeld wedstrijdontwerp Dierendonckblancke architecten
Presentatiebeeld wedstrijdontwerp Dierendonckblancke architecten
Presentatiebeeld wedstrijdontwerp Dierendonckblancke architecten
Presentatiebeeld wedstrijdontwerp Dierendonckblancke architecten
Presentatiebeeld wedstrijdontwerp Dierendonckblancke architecten
Bestaande toestand - Gerard Le Grellelaan
Bestaande toestand - Gerard Le Grellelaan 5

Basisschool Kosmos - Gerard Le Grellelaan

Beschrijving

In opdracht van AG Stedelijk Onderwijs Antwerpen (AG SO) zal AG VESPA basisschool Kosmos in het Nachtegalenpark aan de Gerard Le Grellelaan  herinrichten en uitbreiden.

Basisschool Kosmos werd in 2012 opgestart aan de Gerard Le Grellelaan nr. 5 met kleuterklasjes en één 1ste leerjaar. Door het stijgende aantal leerlingen nam de school ook een deel van het tegenoverliggende gebouw aan de Gerard Le Grellelaan nr. 7 in gebruik. De faciliteiten van de school zijn echter beperkt. Er zijn weinig administratieve ruimtes en bergruimtes, geen speelplaats, geen fietsenberging en geen turn- en bewegingsinfrastructuur.

Er diende een totaalconcept uitgewerkt te worden voor de site zodat een volwaardige basisschool voor 250 leerlingen kan uitgebouwd worden.

Dierendonckblancke architecten werd aangesteld na een wedstrijdprocedure. Zij tekende een ontwerp voor de renovatie en de uitbreiding van de school dat zich harmonieus inbedt in de beschermde parkomgeving.

De erfgoedwaarde van de twee bestaande gebouwen wordt gevaloriseerd en aangevuld met twee nieuwe lage paviljoenen: een rond paviljoen voor de lagere school en een rechthoekig, half ondergronds paviljoen voor de sporthal.

Het ronde paviljoen met klasunits en een grote projectroom opent zich maximaal naar de omgeving. De ruimtes krijgen voldoende lichtinval door dakkoepels, terwijl er ook interessante zichten naar de omgeving zijn. Door een luifel rondom het ronde gebouw te voorzien is de speelplaats subtiel geïntegreerd in de omgeving. De speelplaats wordt met natuurlijke materialen en beplanting ingericht en vormt de groene kern van het ontwerp.

Ook qua technieken en materiaalgebruik wordt gekozen voor een duurzame aanpak. De ‘natuurlijke’ visie van de school wordt zo vertaald in het ontwerp.

De kleuters blijven in het bestaande gebouw op nummer 5. Hier worden enkele beperkte ingrepen gedaan zoals het vernieuwen van het buitenschrijnwerk.

Het bestaande gebouw op nummer 7 wordt de hoofdtoegang tot de site. Hier worden onder meer het onthaal, administratieve functies en de refter voorzien.

Door in te zetten op verschillende losse lage paviljoenen is de site zeer geschikt voor breed gebruik en in de toekomst ook opdeelbaar.

Status
in voorbereiding - publieke gebouwen
Partners

AG Stedelijk Onderwijs Antwerpen

Architect

Dierendonckblancke architecten

Adres

Gerard le Grellelaan 5 – 7, 2020 Antwerpen