Twee nieuwe passiefscholen met sterke architectuur voor de stad

De stad Antwerpen is twee nieuwe passiefscholen rijker: Stedelijk Lyceum Topsport in Wilrijk en stedelijke basisschool De Beren in Berendrecht. De scholen zijn vandaag, op de eerste schooldag, in gebruik genomen. AG VESPA (Autonoom Gemeentebedrijf voor Vastgoed en Stadsprojecten Antwerpen) stond als gedelegeerd bouwheer in voor de volledige projectbegeleiding en is trots op het resultaat: 2 passiefbouwen met een sterk architecturaal concept en multifunctioneel gebruik. AG VESPA was gedelegeerd bouwheer in opdracht van AG Stedelijk Onderwijs (AG SO).

Stedelijk Lyceum Topsport

Het Stedelijk Lyceum Topsport opent op 1 september voor het eerst zijn deuren op de site van Fort VI in Wilrijk. Compagnie-O. Architecten ontwierp een gebouw van 5600 vierkante meter met een betonnen sokkel waarop een vlakke schijf rust.

Sokkel met afgeschermde ruimtes
In de betonnen sokkel van het gebouw zijn de sporthal en judo- en taekwondozaal en de bijhorende ruimtes zoals de fitness en de refter gevestigd. Het zijn vrij gesloten, afgeschermde ruimtes uit beton. De topsporters zullen er zich volledig kunnen focussen op hun atletische prestaties. De sokkel is 8,5 meter hoog en 54 op 57 meter breed en werd ter plaatse gestort. Dat was een technisch huzarenstukje.

Schijf met speciaal beglaasde gevel
In de bovenste schijf bevinden zich de leslokalen van de school, achter een volledig beglaasde gevel met centraal in de schijf een patio. De wijzigende samenstelling van het glas zorgt voor een gevel met een wisselend uitzicht, van licht transparant tot volledig spiegelend. De schijf bestaat uit een lichte staalstructuur met een lengte van 50 meter.

Voor de topsportschool werden verrassende materialen en kleuren gebruikt, zoals geglazuurde groene tegelpannen in de spelersgang, roze kleedkamers en gele sanitaire ruimtes.

Basisschool De Beren

Ook de nieuwe stedelijke kleuterschool en lagere school De Beren op de Antwerpsebaan in Berendrecht is klaar. Het nieuwe gebouw zal 6 kleuterklassen en 10 lagere school-klassen huisvesten.

De school is ingebed in campus Berendrecht en deelt haar nieuwbouw met het stedelijke kinderdagverblijf Neuze Neuze. MORGEN architectuur ontwierp een gebouw van 5258 vierkante meter. De basisschool en het kinderdagverblijf hebben elk hun eigen ruimtes, maar komen met elkaar in contact door visuele verbindingen. Zo kunnen de peuters van het kinderdagverblijf al kennismaken met de kleuterschool, en de kleuters met de lagere school.

De nieuwbouw is een prefab betonskeletbouw met kant-en-klare houten gevelpanelen, wat zorgde voor een goedkoper en sneller bouwproces.

Duurzame infrastructuur

De stad Antwerpen investeert in duurzame infrastructuur voor haar publieke gebouwen. De twee nieuwe scholen hebben een passiefhuiscertificaat. Dat wil zeggen dat het energieverbruik zeer laag is, en er (bijna) niet met een verwarmingssysteem verwarmd moet worden. Dat is mogelijk door zeer goed te isoleren, zeer luchtdicht te bouwen, en gebruik te maken van de zonnewinst. Op het Stedelijk Lyceum Topsport liggen zonnepanelen, De Beren heeft dan weer een groendak.

Meer informatie
Nog meer info over de twee scholen is te vinden op de website van AG VESPA: Topsportschoolbasisschool De Beren.