Login of Registreer en krijg snel en eenvoudig toegang tot onze prijsaanvragen, aanbestedingen en marktverkenningen.

Renovatie en restauratie interieurs, Lange Gasthuisstraat 29

StartupVillage – innovatie in gerenoveerde historische gebouwen

Op de site van de Lange Gasthuisstraat is StartupVillage officieel van start gegaan. AG VESPA is eigenaar van de gebouwen en maakte ze gebruiksklaar. Door grondige renovatie en restauratie kregen ze terug de grandeur van weleer. Innovatieve beloftevolle startups krijgen er alle kans om te groeien in een opgewaardeerd historisch kader.

AG VESPA voerde de werken uit in 2 fases: midden 2015 startte de renovatie van de achterbouw, begin 2016 volgden de werken aan de voorbouw. Met zorg voor het bestaande erfgoed zijn de gebouwen aangepast aan een flexibele en hedendaagse invulling.

Partners in de renovatie en restauratie zijn tijdelijke vereniging HUB - Origin - Bureau Bouwtechniek, hoofdaannemers Monument Vandekerckhove en Renotec en sociale economie aannemers Weerwerk en Levanto.

Benieuwd naar het resultaat? Zie hieronder enkele voor en na’s of neem een kijkje in de gerenoveerde gebouwen via dit filmpje.

 

Restauratie
Waardevolle interieurs, zoals de prachtige salons en authentieke traphal, zijn met grote zorg gerestaureerd.

Gevels zijn gerestaureerd of opnieuw bepleisterd en geschilderd. Het buitenschrijnwerk is hersteld of vernieuwd naar historisch model.

Verheldering
Met de renovatie en restauratie wil de architect de historische structuur van het gebouwencomplex opnieuw leesbaar en helder maken. Zo werd het rechter poortgebouw in de voorbouw volledig vrijgemaakt en ingevuld met een nieuwe trap die alle vloerniveaus met mekaar verbindt.

Hedendaags comfort
Technische installaties, elektriciteit en sanitair zijn gemoderniseerd, daken geïsoleerd en vergaderzalen vernieuwd. Het hele gebouw werd aangepast aan een duurzame en flexibele invulling

Rijke historiek
Met de uitbouw van StartupVillage investeerden de stad Antwerpen en AG VESPA in de opwaardering van haar patrimonium. 

Het gebouw heeft een rijke geschiedenis en huisvestte diverse gebruikers: van Hôtel della Faille de Leverghem’, één van de belangrijkste en schaars bewaarde classicistische herenhuizen in Antwerpen tot een meisjesschool en tenslotte het Open Onderwijshuis. Doorheen de jaren werd er dan ook heel wat verbouwd.