Start werken Cadixplein

Vandaag, maandag 7 november, starten de werken aan het nieuwe wijkplein in de Cadixwijk. Het wordt het groene hart in het centrum van de wijk. In een eerste fase starten de werken aan het oostelijk deel van het wijkplein Cadix, waar een plein met veel groen komt. Daarna volgt de heraanleg van de Napelsstraat. De tweede fase, de heraanleg van het westelijk deel aan het water, gaat van start in 2020. Het plein van 17.360 vierkante meter wordt de ontmoetingsplaats bij uitstek voor buurtbewoners. De aanleg van het wijkplein is een van de concrete stappen van de stad om van de Cadixwijk een nieuwe woonwijk aan het water te maken.

Een nieuw plein voor de buurt
Het nieuwe wijkplein in de Cadixwijk, vormgegeven door PT Architecten en Sweco, heeft een centrale ligging. Het komt grotendeels op de parking van het voormalige douanegebouw. Het plein zal van de Napelsstraat tot aan de dokrand van het Kattendijkdok lopen en wordt anderhalve keer zo groot als de Groenplaats. Het wordt een mix van park en plein waarbij beide in elkaar overlopen. Het park start aan de kant van de Napelsstraat en vormt het groene hart van de wijk. Aan de zijde van het Kattendijkdok komt een meer open plein met bomen en een grote publieke luifel. Het plein ligt langs weerszijden van de Kattendijkdok-Oostkaai, waarover in de toekomst een tram  zal rijden. Het wordt een ontmoetingsplaats voor buurtbewoners van de groeiende Cadixwijk. Rondom komen buurtwinkels en horecazaken.

Start oostelijk (park)deel
Vandaag starten de werken aan het oostelijk deel, wat het groene hart van het plein wordt. Het is vormgegeven als een groen park met grote landschappelijke bomen. Zo worden 9 volwassen bomen uit de voormalige ‘Douanesite’ mee opgenomen en gerecupereerd in het wijkplein. Het autovrije plein bestaat naast veel groen ook uit verschillende speelzones voor peuters en kinderen tot 12 jaar. Het einde van de werken is voorzien voor het voorjaar van 2017. Aansluitend volgt de heraanleg van de Napelsstraat. De stad streeft naar een goed evenwicht tussen publieke ruimte voor voetgangers, nieuwe groenstructuren, comfortzones voor fietsers en parkeermogelijkheden.

Aanleg westelijk (plein)deel in 2020
De aanleg van het westelijk deel volgt in 2020, aansluitend aan de nieuwbouwontwikkeling langs de dokrand. Dit deel is vormgegeven als een plein met een ponton. Dankzij deze bijzondere toevoeging wordt het water beter beleefbaar in  het nieuwe centrum van de wijk. Het ponton bestaat uit een grote trappenpartij van terrassen en hellende vlakken waar het rustig en aangenaam vertoeven wordt bij ondergaande zon.

Verder bestaat dit deel van het plein uit een hangar waarbij een deel van de bestaande Zieglerloods  wordt behouden. Het authentieke dakgebinte en de kolommen van de hangars worden gerecupereerd. Om het publiek karakter en de openheid te garanderen, zijn er echter geen wanden meer. Aan de waterkant komt een beglaasde wintertuin als beschutting tegen wind. Daarnaast omvat het plein ook een waterspeeltuin, ideaal voor de zomermaanden. 

De Kattendijkdok-Oostkaai verbindt beide delen van het wijkplein met elkaar. Het materiaalgebruik op deze plek van de straat sluit perfect aan bij het plein en past bij het maritieme karakter van de Cadixwijk en het Eilandje.

Meer informatie over het ontwerp van Wijkplein Cadix kan je vinden op de infofiche.