Kandidaat weerhouden voor verkoop grond Havanasite

Vandaag besliste het college om Ikea als kandidaat te weerhouden voor de verkoop van de grond voor grootschalige detailhandel op de Havanasite aan de Noorderlaan. De stad en Ikea zullen nu samen de randvoorwaarden van de verkoop uitklaren. De verkoop kadert in het ruimtelijk uitvoeringsplan Havanastraat.

Op 27 juni 2016 keurde de gemeenteraad de verkoop van een grond  voor grootschalige detailhandel aan de Noorderlaan in Antwerpen goed. De grond maakt deel uit van de Havanasite waar momenteel diverse stadsdiensten en de lokale politie Antwerpen gehuisvest zijn.

Ruimtelijk uitvoeringsplan Havanastraat

De verkoop van de grond kadert in het RUP Havanastraat. Dit RUP werd eind september 2016 definitief vastgesteld door de gemeenteraad en voorziet een herbestemming van de stadseigendommen. De Havanasite wordt een nieuwe poort tot de stad. Het RUP voorziet een nieuwe bestemming voor de volledige site en voorziet naast de eindhalte van de Noorderlijn en een parkeergebouw dat dienst doet als park-and-ride voor de tramgebruikers, ook een parking voor de grootschalige detailhandel. Daarnaast biedt de site ook plaats voor een grootschalige detailhandel met een bruto vloeroppervlakte tussen 20.000 en 45.000 m².

Verkoop grond voor grootschalige detailhandel

Begin juli bracht AG VESPA de grond op de markt. Op vrijdag 21 oktober 2016 om 14 uur sloten de biedingen af. Het projectvoorstel van het vastgoedbedrijf van Ikea Belgium nv voor de realisatie van een tweede Ikeavestiging op Antwerps grondgebied werd door de beoordelingscommissie weerhouden. De stad en Ikea zullen nu samen de randvoorwaarden van de verkoop uitklaren.