Login of Registreer en krijg snel en eenvoudig toegang tot onze prijsaanvragen, aanbestedingen en marktverkenningen.

"De Peperbus" in Borgerhout

Kandidaat voor herbestemming van 'De Peperbus'.

Vandaag vond een persmoment plaats om de kandidaat voor de herbestemming van de Sint-Jan Evangelist kerk in Borgerhout, beter gekend als 'De Peperbus', voor te stellen. AG VESPA organiseerde hiervoor, in opdracht van de kerfabriek, een open oproep voor een erfpacht met specifieke randvoorwaarden.

Kandidaat-erfpachters dienden uiterlijk op 6 februari 2018 een financieel voorstel en een projectvoorstel in te dienen met volgende uitgangspunten voor de herbestemming: het moet uitgaan van het behoud en de renovatie van het monument, het moet financieel zelfbedruipend zijn en het moet een maatschappelijke meerwaarde creëren.

De beoordelingscommissie adviseerde de kerkraad om de hoogst gerangschikte kandidaat, Unizo Antwerpen, te selecteren.

Unizo krijgt nu een onderzoeksperiode van een 6-tal maanden zodat ze hun dossier kunnen afstemmen met de betrokken diensten zoals stedenbouwkundige vergunningen, Onroerend Erfgoed, …  Daarna krijgt Unizo de kerk gedurende 49 jaar in erfpacht en staan ze in voor de restauratie, renovatie en herbestemming van de kerk.

De ondernemersorganisatie verhuist er, na de restauratie en herinrichting van het gebouw haar kantoren naartoe. Tegelijkertijd hebben ze de ambitie om er met een zogenaamde UNIZONE een nieuw ondernemersproject neer te zetten. Voor de invulling lieten ze zich inspireren door sprekende buitenlandse voorbeelden zoals Station F in Parijs, Rockstart in Amsterdamn Space 10 in Kopenhagen en Blue City in Rotterdam.

Meer info lees je hier op de website van Unizo.