Login of Registreer en krijg snel en eenvoudig toegang tot onze prijsaanvragen, aanbestedingen en marktverkenningen.

Opening eerste deel wijkplein in de Cadixwijk | zaterdag 10 juni 2017

Eerste deel nieuw wijkplein geopend in de Cadixwijk

Zaterdag 10 juni is het eerste deel van het nieuwe wijkplein in de Cadixwijk officieel geopend: het Schengenplein. Het plein bevindt zich in het hart van de wijk en wordt de ontmoetingsplaats bij uitstek voor buurtbewoners. De aanleg van het Schengenplein is één van de concrete stappen van de stad en AG VESPA om van de Cadixwijk een nieuwe woonwijk aan het water te maken. In een latere fase, naarmate het aantal bewoners in de wijk verder groeit, breidt het plein nog verder uit aan het water. De stad voorziet hiervoor in totaal een budget van 2.800.000 euro inclusief btw.

Officiële opening nieuwe wijkplein

 

Een nieuw plein voor de buurt
Het nieuwe wijkplein, vormgegeven door PT Architecten, heeft een centrale ligging en wordt aangelegd in twee fasen. Het ligt op de voormalige parking van het vroegere douanegebouw, wat meteen de naam van het nieuwe plein verklaart. Het volledige plein zal van de Napelsstraat tot aan de dokrand van het Kattendijkdok lopen en wordt anderhalve keer zo groot als de Groenplaats (17.000m²). Het wordt een mix van park en plein waarbij beide in elkaar overlopen. Het park start aan de kant van de Napelsstraat en vormt het groene hart van de wijk. Aan de zijde van het Kattendijkdok langs het water komt een meer open plein met bomen en een grote publieke luifel. Het volledige plein ligt langs weerszijden van de Kattendijkdok-Oostkaai, waarover in de toekomst een tram  zal rijden. Op het nieuwe plein is een halte voorzien voor de toekomstige tram. Het wordt een ontmoetingsplaats voor buurtbewoners van de groeiende Cadixwijk. Rondom komen voorzieningen voor buurtwinkels en horecazaken.

Officiële opening nieuwe wijkplein met schepen van Stadsontwikkeling Rob Van de Velde

 

Opening oostelijk (park)deel
Vandaag is het oostelijk deel van het Schengenplein (10.000m²)  geopend, gelegen tussen de Napelsstraat en de Kattendijkdok-Oostkaai. Het is het groene hart van het plein en is vormgegeven als een park met grote landschappelijke bomen. Zo zijn 9 volwassen bomen uit de voormalige ‘Douanesite’ gerecupereerd in het wijkplein. Het autovrije plein bestaat naast veel groen ook uit verschillende speelzones voor peuters en kinderen en uit rustplekken.

 

Toekomstbeeld westelijk deel Schengenplein copyright PT Architecten

Aanleg westelijk (plein)deel vanaf 2020
De aanleg van het westelijke deel (7000 m²), tussen de Kattendijkdok-Oostkaai en het water, volgt in 2020-2021, aansluitend aan de nieuwbouwontwikkeling langs de dokrand. Dit deel is vormgegeven als een plein met een ponton en bestaat uit een grote trappenpartij van terrassen en hellende vlakken waar het rustig en aangenaam vertoeven wordt. Verder bestaat dit deel van het plein uit een hangar waarbij een deel van de bestaande  historische Zieglerloods  wordt behouden. Het authentieke dakgebinte en de kolommen van de hangars worden gerecupereerd. Om het publiek karakter en de openheid te garanderen, verdwijnen de wanden.

Aan de waterkant komt een beglaasde wintertuin als beschutting tegen wind. Daarnaast omvat het plein ook een waterspeeltuin, ideaal voor de zomermaanden.

De Kattendijkdok-Oostkaai verbindt beide delen van het wijkplein met elkaar. Het materiaalgebruik op deze plek van de straat sluit perfect aan bij het plein en past bij het maritieme karakter van de Cadixwijk en het Eilandje. De werken aan de Kattendijkdok-Oostkaai ronden af eind augustus.

Heraanleg straten rond het plein
Momenteel wordt de Napelsstraat, de straat die grenst aan het plein, heraangelegd. Het einde van de werken is voorzien tegen oktober 2017. Later komen ook de Genuastraat, Rigastraat, Cadixstraat en Kempischdok-Westkaai aan de beurt. De straten worden aangelegd volgens de principes van het Beeldkwaliteitsplan Eilandje naar het voorbeeld van een deel van de Kempischdok-Westkaai en worden voorzien van een fietscomfortstrook. De werken voor de heraanleg starten in het voorjaar van 2018. Tijdens het openingsfeest kunnen buurtbewoners de plannen inkijken en input geven waar nodig.

Meer informatie over de heraanleg vind je op de projectfiche nieuw wijkplein in Cadixwijk.

Bewaren