Login of Registreer en krijg snel en eenvoudig toegang tot onze prijsaanvragen, aanbestedingen en marktverkenningen.

Voorgevel Sint-Bernardsesteenweg 471

AG VESPA verkoopt eerste kangoeroewoning in Hoboken

Vandaag start de verkoop van de Sint-Bernardsesteenweg 471 in Hoboken, een kangoeroewoning met zorgfunctie. Het is de eerste kangoeroewoning die gebouwd is in opdracht van AG VESPA. Met dit proefproject wil AG VESPA mensen warm maken voor alternatieve woonvormen en de private sector overtuigen van de mogelijkheden. BUROBILL Architecten tekende het ontwerp.

 Kangoeroewoning met zorgfunctie
Een kangoeroewoning is een woonvorm waarbij binnen een grotere woning een kleinere wooneenheid gecreëerd wordt zodat personen kunnen inwonen. In de Sint-Bernardsesteenweg 471 is de kleinere wooneenheid gecreëerd op het gelijkvloers. Die vormt één geheel met de hoofdwoning. De kleinere wooneenheid is rolstoeltoegankelijk. Daardoor is de woning niet enkel geschikt als kangoeroewoning maar ook als zorgwoning. Er kunnen twee oudere of hulpbehoevende personen inwonen.

Ontwerp
BUROBILL Architecten ontwierp een halfopen bebouwing van 236 m² die mooi aansluit bij de typische tuinwijkarchitectuur van de jaren 20 van de naburige woningen. Op de gevels zijn steenstrips in speelse patronen geplaatst en de aparte dakvorm zorgt voor een ruimtelijk verrassende bovenverdieping. Het woongedeelte op de benedenverdieping heeft één slaapkamer. Daarboven bevindt zich een duplex woongedeelte met twee slaapkamers, een dakterras en balkons aan de voor- en achterzijde van de woning. Een bureauruimte kan omgevormd worden tot derde slaapkamer. De bovenwoning heeft via een buitentrap ook toegang tot de gedeelde tuin van 88 m² met fietsenberging.

De inkomhal van beide wooneenheden is gemeenschappelijk, waardoor men vlak bij elkaar woont, maar toch elk apart. Het geheel is ontworpen als lage-energiewoning en verbruikt dus minder energie. Zo besparen de bewoners op verwarmingskosten. De woning ligt vlak bij openbaar vervoer, de commerciële kern van Hoboken en de Hobokense Polder.

Alternatieve woonvormen
De realisatie van deze kangoeroewoning kadert binnen het stedelijke grond- en pandenbeleid, waarbij leegstaande en verkrotte panden worden aangepakt met opmerkelijke woonarchitectuur. Daarnaast bouwt de stad met AG VESPA aan een aanbod alternatieve woonvormen om zo in te spelen op de snelle bevolkingsgroei, de verzilvering, de veranderende gezinssamenstellingen en de nood aan betaalbare en kwalitatieve woningen. Met proefprojecten wil AG VESPA mensen warm maken voor alternatieve woonvormen en wil ze ook de private sector overtuigen van de mogelijkheden.

Meer informatie over de verkoop van de Sint-Bernardsesteenweg 471 vind je op de verkooppagina Sint-Bernardsesteenweg.